Dr. Takács Ildikó – Horkolásról

Felnőtt életünk közel 25%-át töltjük alvással. A Nemzetközi Alváskutató Társaság felmérése szerint egy 30-35 év közötti felnőtt embernek minimum 7 óra az alvásigénye, mégis vannak olyan emberek, akik annak ellenére, hogy „átaludták az éjszakát” fáradtan, kimerülten ébrednek, csökkent koncentrációra panaszkodnak. Számos alvászavar létezik, mely a fentebb említett állapothoz vezethet, de az egyik leggyakoribb és legnagyobb betegpopulációt érintő kórkép a horkolás.

A horkolás mindkét nemet egyaránt érinti, de a férfiaknál 10x gyakrabban jelentkezik a beszédhangnál akár erősebb, az alvótársat is kifejezetten zavaró horkolás. Ezt tovább rontják bizonyos körülmények, mint altató szedése, túlsúly, késői vacsora, alkoholfogyasztás, dohányzás, kimerültség – stressz. Horkolni minden pozícióban lehet, de a leggyakoribb a háton fekvő állapotban jelentkező tünet. A horkoló emberek gyakran számolnak be arról, hogy szájszárazsággal ébrednek, rosszul alszanak, hiszen többször ébreszti őket a hálótárs. A leggyakoribb párkapcsolati probléma is a horkolás.

A horkolás egy hangjelenség, nem jelent önmagában betegséget. A horkoló hangot a felső légutak lágy szöveteinek rezgése hozza létre. A garatizmoknak alvás közben is folyamatosan nyitva kell tartaniuk a légutakat, a belégzésnél jelentkező szívó erővel szemben. A garat izmai, amelyek napközben feszesek, elalvás után ellazulnak, aminek hatására a garat összeszűkül. Minél szűkebb a keresztmetszet, annál hangosabb a horkolás.

Az említett szűkületet fokozza az elhízás, hiszen a szövetközti zsír rontja a garatizmok mozgékonyságát és volument is növelik. Az alkoholfogyasztás, és a késői vacsora ugyancsak izomlazító hatása révén gyorsan a garatizmok renyheségéhez és hangos horkoláshoz vezetnek az elalvást követően szinte azonnal. A dohányos emberek irritált szájüregi és garat-nyálkahártyája ugyancsak fokozza a horkolást. Gátolt orrlégzés minden esetben ront a helyzeten, hiszen elalváskor azonnal kinyílik a beteg szája, mely miatt a szájon át történő légzés kiszárítja a száj és garat nyálkahártyáját, mely tovább fokozza a vibrálást és az ezáltal keltet hanghatást.

Számos esetben a legelső terápiás lehetőség a páciensek életmódi tanácsokkal való ellátása, illetve a garatba juttatható horkolásgátló sprayk ajánlása, melyek természetes olaj tartalmuknál fogva lubrikálják a besprayzett felszínt, ezzel lassítva azok kiszáradását és vibrálását, ilyen termék a Medisnore – horkolágátló spray.

Medisnore a csendes éjszakákért

Dr. Takács Ildikó
egyetemi adjunktus