A pulzusnyomás jelentősége a magasvérnyomás-betegségben szenvedő betegeknél

A pulzusnyomás jelentősége a magasvérnyomás-betegségben szenvedő betegeknél

A hipertónia népbetegség, ami azt jelenti, hogy a teljes lakosságban az emberek több mint 20%-nál diagnosztizálható a hipertónia megléte. A magasvérnyomás-betegség alattomos betegség, a szív-eredetű halálozás közel 50%-áért felelős! a koszorúér-betegségben szenvedőknél a hipertónia előfordulása 58%-os, agyvérzésen és agyi infarktuson átesett betegek 75-90%-ban található hipertónia a korábbi betegségek között.

A hipertóniának típusos tünete nincs, csak a szövődményként jelentkező agyvérzés, érszűkület, vagy szív-és vesebetegség tüneteit észleljük, de ez már a hipertónia kezelés megkezdésének elkésését jelenti.

Azt a vérnyomásértéket, amely felett a szövődmények kialakulásának kockázata jelentős emelkedést mutat, nevezzük a normális vérnyomásérték felső határának. Ez a jelenlegi állásfoglalás alapján 140 Hgmm szisztólés vagy 90 Hgmm diasztólés értéket jelent. Mint az látható a vérnyomásmérés során kapott értékeknél nem csak a szisztólés értéket kell figyelembe venni, hanem a második, diasztólés érték emelkedése is lehet okozója a szervbetegségek kialakulásának, pl. szívinfarktusnak.

A szisztólés és diasztólés vérnyomás mellett a pulzusnyomás is mérhető speciális vérnyomásmérő készülékekkel. A pulzusnyomás a szisztólés és a diasztólés vérnyomás érték közötti különbséget jelenti. Korábban nem tulajdonítottak jelentőséget ennek az értéknek, mivel az érelmeszesedés következményének tekintették, azonban a közelmúltban lefolytatott vizsgálatok igazolták, hogy a magas rizikóval bíró betegeknél a szervszövődmények kialakulását és a halálozást is befolyásolta, mint önálló kockázati tényező. Egyes gyógyszerek a pulzusnyomás csökkentésével képesek ezt a kockázatot csökkenteni. Megállapodás alapján az 53Hgmm feletti pulzusnyomás érték kórosnak tekinthető, amelyen valószínűleg a gyógyszerek változtatásával lehet segíteni. A vérnyomásmérő készülék vásárlásakor érdemes a pulzusnyomás mérésére is képes készüléket előnyben részesíteniük.