Németh Gábor: A szemfelszíni gyulladásokról

Németh Gábor: A szemfelszíni gyulladásokról

A vörös, gyulladt szem a szemészeti rendelésekre érkező betegek közt igen gyakran előforduló probléma, melynek hátterében nagyon sokféle ok állhat.
Fontos ezen okok elkülönítése egymástól. A gyulladt szemet okozhatja ártalmatlan kötőhártya-gyulladás, egyes esetekben súlyos, akár maradandó látáskárosodást okozó kórképek, vagy a szem felszínes sérülése is.
A szemfelszín gyulladásai közül gyakori a kötőhártya-gyulladás, mely kellemetlenséggel járó, de legtöbbször ártalmatlan szemészeti lelet. Fertőzéses és nem fertőzéses háttere lehet.
A fertőzéses esetek döntő többségét baktériumok vagy vírusok okozzák! A nem fertőzéses esetek leggyakoribb háttere pedig a száraz szem, illetve az allergia.


Fertőzéses esetben, amennyiben azt baktérium okozza, a beteg a szem sárgás, gennyes váladékozásáról, könnyezésről, szúró érzésről panaszkodik, miközben a szeme vérbő és gyakran a szemhéjak is összeragadnak.
A szemhéjak duzzadtsága is megfigyelhető lehet.
A valódi fájdalom ritka, a látás pedig érdemben nem változik.
Amennyiben vírusos eredetű a gyulladás, a váladékozás inkább víztiszta, azonban enyhe fényérzékenység jelentkezik, a látás pedig abban az esetben romolhat is, ha a gyulladás a szaruhártyára is ráterjed.
A szemhéjak duzzadtsága szintén megfigyelhető.
Speciális kórkép a kontaktlencse viselőknél jelentkező és igen súlyos, az acanthamoba nevű egysejtű élősködő okozta fertőzés, mely speciális figyelmet és kezelést indokol.
Ez a kórkép komoly fájdalommal és látásromlással indul, típusos, hogy a tünetek jelentkezése előtt víz éri a kontaktlencsés szemet.
Az allergiás eredetű gyulladások fő tünete a szem viszketése, míg a száraz szem által kiváltott, sokszor idültté váló szemfelszíni gyulladás állandó irritáció érzést, idegentest érzést, szúródást, de akár paradox módon könnyezést is okozhat.

Szemfelszíni gyulladások kezelése:

Kezelés nélkül nem múló gyulladásos folyamat esetén néhány napig szemcsepp alkalmazására lehet szükség.
A mai szokások szerint ez legtöbbször antibiotikum- és/vagy szteroid tartalmú gyulladáscsökkentő szemcsepp.
Megjegyzendő, hogy az antibiotikum tartalmú szemcseppek tartós és gyakori használatát kerülni kell! Ezen hatóanyagokkal szemben „rezisztencia”, ellenállóképesség alakulhat ki, vagyis a hatékonyságuk folyamatosan csökkenhet.
Ezért ezek használatát csak az indokolt esetekre és a lehető legrövidebb kezelési időre kell korlátozni. Egyes, ózonált olajat tartalmazó gyulladáscsökkentő szemcseppek antibiotikumtartalom nélkül is képesek
lehetnek a gyulladásos folyamat kezelésére.
A panaszt okozó allergiás eredetű szemfelszíni gyulladásokat speciális allergia-ellenes szemcseppekkel tudjuk tünetmentessé tenni. A száraz szem kórkép esetében a könnytermelés mennyiségi és/vagy minőségi problémáját pedig a könny megfelelő pótlásával, műkönnyekkel tudjuk legtöbbször jelentősen javítani.
A különböző műkönnykészítmények különféle hatóanyagokat tartalmaznak, melyek a szem felszínét védve, nedvesítve, esetleg lipidtartalmuknál fogva azt „olajozva” javítják a beteg panaszait.

Dr. Németh Gábor

Egyetemi docens, az MTA doktora.